Sprookjes

Pinokkio

Het sprookje Pinokkio

Op een dag is een timmerman met een stuk hout aan het werk dat begint te kermen en te kreunen als de timmerman er mee aan het werk is. Niet wetend wat hij ermee moet doen geeft hij het aan Gepetto, een schoenmaker. Gepetto bewerkt het stuk hout tot een pop, die hij Pinocchio noemt. Al voordat hij klaar is is de pop echter al hondsbrutaal en heeft geen eerbied voor zijn vader. Als hij echter door een agent tot de orde wordt geroepen bindt hij in.

Pinokkio belooft beterschap

Pinokkio belooft naar school te gaan, maar onderweg daarnaartoe wordt hij afgeleid door mooie muziek. Zo komt hij in een theater terecht. Om naar binnen te mogen verkoopt hij zijn schoolboek. Eenmaal binnen wordt hij gevangen genomen door Giovanni en gebruikt in zijn marionettenvoorstelling. Vanwege zijn grote moed wordt hij vrijgelaten en mag weer naar huis. Hij krijgt zelfs 5 gouden munten mee om aan zijn vader te geven. Onderweg raakt hij weer onder de invloed van schurken. Zij weten hem zijn munten te ontfutselen en hij eindigt opgehangen aan een boom. Een fee redt hem echter en zorgt dat hij weer terug naar huis kan.

De pop verandert in een ezel

Gepetto en Pinocchio maken het weer goed en hij gaat weer naar school. Hij komt echter 2 oplichters tegen die hem beloven mee te nemen naar een fantastisch speelgoedland. Het plezier is echter van korte duur en want hij verandert langzaam in een ezel. Hij wordt daarop verkocht aan het circus en moet de hele dag kunstjes doen. Als hij eenmaal struikelt en valt raakt hij kreupel. Hij is niets meer waard als circusdier en wordt verkocht op de markt. Uiteindelijk wordt hij door iemand gekocht voor zijn huid.

Vader en zoon weer samen

Die man gooit Pinokkio met een touw om zijn nek in het water om hem te laten sterven en het vel te kunnen verwijderen. Pinocchio huilt echter zo hard onder water dat de fee hem hoort. Zij hoort dat hij spijt heeft en redt hem. Hij weet van het touw los te komen en zwemt de zee op. Daar wordt hij opgegeten door een grote haai en tot zijn stomme toeval zit ook Gepetto in deze haai. Hij kwam daar terecht tijdens zijn zoektocht naar Pinokkio. Samen weten ze te ontsnappen en via vele omzwervingen komen ze thuis. Daar wordt Pinokkio mandenvlechter en werkt voor geld. Als hij op een dag hoort dat de goede fee ziek is koopt hij geen kleren, maar stuurt het geld naar de fee om het ziekenhuis te betalen.

Pinokkio verandert in een echte jongen

Daarop komt de fee terug in de droom van Pinokkio en verandert hem in een knappe jongen. Als hij wakker wordt en in de spiegel kijkt ziet Pinocchio dat ook en vraag zich af waar de houten pop is gebleven. Het enige dat Gepetto daarop kan zeggen is dat als brutale kinderen geen kwajongensstreken meer uithalen ze er heel anders uit gaan zien.

Film Pinokkio bekijken op Youtube

Pinokkio is al in 1940 verfilmd door Walt Disney. Daarna zijn er nog vele andere filmpjes van dit sprookjes gemaakt. Je kunt het verhaal van Pinokkio bekijken op Youtube. Hier vind je de hele versie, maar ook vele verschillende andere verhaaltjes over Pinokkio. Bijvoorbeeld het verhaaltje hieronder.https://www.youtube-nocookie.com/embed/J4yrypsNKg0

De moraal van Pinokkio

Het sprookje van Pinokkio heeft als doel kinderen te laten inzien dat kwajongensstreken uithalen je niets goeds brengt. Als je goede dingen doet word je daarvoor beloond.

Leuke weetjes over Pinokkio

  • In het originele verhaal wordt Pinokkio opgehangen vanwege zijn vele misdragingen. In latere versies van dit kinderverhaal verandert de pop naarmate zijn volwassenheid vordert in een mensenkind.
  • Pinokkio is vernoemd naar het pijnboomhout waarvan hij is gemaakt
  • Het meest herkenbare aan het verhaal van Pinokkio is natuurlijk zijn neus die groeit als hij liegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Close
Back to top button