Tilki, Güvercin ve Leylek Hikayesi
Dişi bir güvercin bir hurma ağacının tepesine bir yuva kurar. Burada yavrularını yetiştirmeye başlar. Ama başında çaresiz bir dert vardır. Bir tilki ona musallat olmuştur. Ne zaman bir çift yavru yetiştirse ağacın dibine gelir ve güvercinden yavrularını ister. Vermezse yuvasını dağıtıp kendisini de yok edeceğini söyler. Zavallı güvercin çaresiz olduğunu hisseder ve tilki ne zaman gelse bir çift yavru güvercini ona verir. Bu durum onun canını çok sıkar ve yuvasında bir gün üzgün bir şekilde otururken bir leylek onun bu haline görür.
Leyleğin Güvercine Tavsiyesi
Leylek güvercine neden canının sıkkın olduğunu sorar. Güvercin tilkiyle olan hikayesini ve yavrularını ona vermek zorunda kalmasını anlatır. Bu yüzden üzgün olduğunu ve derdine bir çözüm bulamadığını söyler. Ama leyleğin bu konuda bir tavsiyesi vardır. Leylek güvercine tilkiye bir daha yavrularını vermemesini ve eğer istiyorsa ağaca tırmanıp zorla alması gerektiğini söylemesini önerir. Güvercin leyleği dinler. Tilki bir dahaki sefere kapısına dayanıp ağacın altında belirdiğinde ona ağaca çıkıp kendisi almadıktan sonra asla yavrularını vermeyeceğini söyler. Tilki de bu fikri kimden aldığını sorar. Güvercin leylek diye yanıt verince tilki onu bırakıp leyleği bulmaya gider.
Leylek ve Tilkinin Hikayesi
Kurnaz tilki bu sefer leyleğin yanına gider. Ona eğer sağdan doğru bir rüzgar eserse kendisini nasıl koruyacağını sorar. Leylek de sağ kanadını yüzüne gererek koruyacağını söyler. Tilki bu sefer soldan rüzgar eserse ne yapacağını sorar. Leylek de sol kanadını gererek rüzgardan korunacağını söyler. Tilkinin son sorusu ise her iki yönden de rüzgar estiğinde leyleğin ne yapacağı sorusudur. Leylek buna her iki kanadı ile başını koruyabileceğini söyleyerek yanıt verir. Tilki gerçekten bunu yapıp yapamayacağını leyleğe sorar. Leylek de yapabileceğini söyler ve hatta göstermek için iki kanadının arasını başını alır ve kapanır.
Tilki bu fırsatı değerlendirir. Hemen leyleğin üzerine atlar. Onu yakaladıktan sonra da “ey zavallı leylek, güvercine verdiğin aklı niye kendin için de kullanmıyorsun?” diye sorar. “Niye kendi nefsini kurtarmak için de aklını kullanmıyorsun? Kendiniz böyle aciz bir duruma düşürüyorsun” der. Ama leylek bu iş için çok geç kalmış ve yakalanmıştır. Tilki onun önce boğazını kırar ve sonra da afiyetle yer. Böylece leylek bir anlık gafletinin ve düşüncesizliğin kurbanı olur ve ölür. Tilkinin oyununa gelir.