Yetenek Avcısı Gençler, Köyde Yetenek Avına Çıkıyor Masalı
Bir varmış bir yokmuş…Koçun boynuzlarında bir dünya olduğu düşünülen bir devirde, herkes çok mutlu yaşarmış. Burada eli kalem tutan, iyi resim çizen bir grup genç varmış. Bu gençler, kendileri gibi olan çocukları bulup yeteneklerini keşfetmelerini istiyorlarmış.
Kapı kapı dolaşmaya başlayan bu grup, hayatlarını çocukların yeteneklerini keşfetmeye adamışlar. Böylece her evdeki çocukla tek tek ilgilenmeye başlamışlar. Çocukların bazıları, çok güzel şarkı söylüyormuş. Bazıları çok güzel yemekler hazırlayıp gençlerin beğenisine sunmuşlar. Çok eski zamanlar olduğu için bu aydın gençler çocukların ailelerini zor ikna ediyormuş.
Gel zaman git zaman köyün çocukları çok güzel şiir yazmış, boncuk dizmiş, dikiş dikmiş. Hepsi marifetli ve zeki çocuklarmış. Bu aydın gençler çocukların daha iyi bir hayatı olsun çok istemişler. Hepsinin yeteneklerini görüp ne yapmaları gerektiğine karar vermişler.
Bu yetenekli çocukları toplayıp kendileri için özel bir yer kurmayı ve kendileri gibi yetenekli çocukların fark edilmesini sağlamayı planlamış gençler. Çocuklar köyün sonundaki boş araziye en sonunda yaşayabilecekleri bir düzen kurmuşlar. Boş vakitlerinde burada hem çalışıp hem eğlenmişler.
Çok iyi dostluklar kurup yepyeni şeyler öğrenmişler birbirlerinden. Böylece hayatlarının en güzel zamanlarını yaşarken aileleri de güven içinde çocukları bu yeni yaşam yerine göndermişler. Çocuklar büyüdükçe çevre köylerdeki yeni tanıştıkları çocukları da buraya davet etmişler. Gençlerin başlattığı bu düşünce, giderek çığ gibi büyümeye başlamış ve oldukça başarılı olmuş.
Çocuklar giderek kendilerini keşfetmeye başlamışlar ve okul hayatlarının yüksekokul dönemine başlamışlar. Bu nedenle büyüdüklerinde çiftlikten ayrılmak zorunda kalmışlar ama kendilerinden küçükleri asla unutmamışlar. Tıpkı abileri gibi onlar da yetenekli çocukların hayatlarını değiştirmek istemişler. Yaz-kış demeden köy köy dolaşmışlar. Gezdikleri köydeki çocuklar kurdukları düzeni devam ettirmişler. Kendileri de bu arada doktor, mühendis, sanatçı olmuşlar. Kendini keşfetme yolculuğunu başarıyla tamamlamışlar.
Yeni gelen çocuklar bu gençlerin sözünden hiç çıkmadan, derslerini hiç aksatmadan çalışmışlar. Özel yeteneklerine de zaman ayırarak yapmayı sevdikleri şeylerden de böylece uzak kalmamışlar. Bu zincir; köylerin o zamanda bile çok gelişmesini, okuma yazma bilmeyenlerin öğrenmesini ve okumak isteyen tüm çocukların okumasını sağlamış.